System rurowy

System rurowy dla branży spożywczej – postaw na Jacob!

Systemy rurowe to najpopularniejsze rozwiązanie wykorzystywane do transportu materiałów w branży rolno-spożywczej. Wybór systemu rurowego dla przemysłu spożywczego powinien być podyktowany nie tylko odpowiednią szczelnością, ale także uwzględniać wymogi krajowych, unijnych i międzynarodowych norm higienicznych i bezpieczeństwa żywności. Bardzo ważną kwestią jest łatwy dostęp do elementów instalacji w trakcie czyszczenia i dezynfekcji. Z tego względu, przy wyborze systemu rurowego do produkcji i przesyłu artykułów spożywczych warto postawić na uznane marki, takie jak firma Jacob – wiodący producent modułowych systemów rurowych.

Czym wyróżniają się systemy rurowe firmy Jacob?

Systemy rurowe firmy Jacob stanowią doskonałą alternatywę dla rurociągów spawanych, w odróżnieniu od których nie wymagają czasochłonnych prac spawalniczych podczas montażu. Systemy każdorazowo są dopasowywane do wyznaczonej przestrzeni, co zapewnia niezawodne działanie i dużą wydajność. Składanie poszczególnych elementów przebiega niezwykle szybko i odbywa się za pomocą szybkozłączy, obejm żłobkowych lub kołnierzy płaskich.  Rozwiązanie to gwarantuje dobre dopasowanie poszczególnych części rurociągu, szybką wymianę elementów oraz bezproblemowy dostęp do nich podczas czyszczenia, co ma istotne znaczenie przy zastosowaniach spożywczych.

Systemy rurowe Jacob dla przemysłu spożywczego

Firma Jacob od wielu lat zajmuje się produkcją systemów rurowych dla branży spożywczej. Każdy etap związany z projektowaniem, produkcją, montażem i użytkowaniem rurociągów przeznaczonych dla produktów mających kontakt z żywnością podlega restrykcyjnym normom sanitarnym. Dotyczy to zwłaszcza powierzchni, które powinny gwarantować bezpieczeństwo w obróbce produktów spożywczych. Oznacza to, że powierzchnie wszystkich elementów (rur, złączeń, rozdzielaczy i in.) powinny być idealnie gładkie, pozbawione wgłębień i rowków, które sprzyjają rozwojowi drobnoustrojów. Systemy rurowe dla przemysłu spożywczego firmy Jacob wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która gwarantuje odporność na korozję w kontakcie z żywnością, jak i niepodatność na działanie środków chemicznych używanych do czyszczenia i dezynfekcji. Systemy rurowe Jacob spełniają europejskie normy określone w dyrektywie EC1935/2004 oraz amerykańskie standardy FDA. Normy te gwarantują, że elementy systemu są bezpieczne dla zdrowia człowieka i nie powodują niekorzystnych zmian składu lub pogorszenia jakości artykułów spożywczych. Firma Jacob oferuje szeroką gamę rur w standardowych średnicach od 60 mm do 1600 mm i innych komponentów niezbędnych do zbudowania systemu, takich jak zawory pneumatyczne lub ręczne, łuki, rozdzielacze. Poza standardową ofertą, istnieje możliwość zaprojektowania i wyprodukowania elementów systemu pod indywidualne wymagania klienta.

Dlaczego warto postawić na Jacob w przemyśle spożywczym?

Za wyborem systemów Jacob do zastosowań w przemyśle spożywczym przemawia bogata oferta producenta, która gwarantuje dopasowanie instalacji do potrzeb danego procesu produkcyjnego. Systemy Jacob są łatwe w montażu, umożliwiają bezproblemowy dostęp do poszczególnych części w razie konieczności ich wymiany, czyszczenia i dezynfekcji. Elementy systemów Jacob wykonane są z materiałów spełniających normy dotyczące wyrobów i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością  – nie ulegają korozji, nie wchodzą w reakcje chemiczne, a ich gładkie powierzchnie zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów.

Dobór systemów rurowych dla przemysłu spożywczego jest obwarowany normami związanymi z bezpieczeństwem żywności. Dlatego warto wybrać rozwiązania firmy Jacob, które spełniają międzynarodowe standardy.

You May Also Like

druk sublimacyjny

Na co zwrócić uwagę przed zakupem drukarki do druku przemysłowego?

rodki do mycia i dezynfekcji

Jak dbać o czystość w gospodarstwie?

mycie okien na wysokosci

Jaki sprzęt warto wybrać podczas czyszczenia okien na wysokości?

firma sprzatajaca na mokotowie

Kompleksowe sprzątanie biur – dlaczego warto?