pojemniki jednorazowe z pp

Opakowania cateringowe – dlaczego warto wybrać te z polipropylenu?

Restauracje oraz inne lokale gastronomiczne są zobowiązane do hurtowego zaopatrywania się w opakowania z tworzyw sztucznych, z uwagi na serwowanie dań na wynos. Pełnią one określone funkcje. Przede wszystkim służą do przechowywania posiłków, ale też są wizytówką firmy cateringowej czy restauracji. Lokal gastronomiczny, chcąc zadowolić klienta, musi dbać o każdy najmniejszy szczegół. Organy kontrolujące produkcję żywności wymagają używania materiałów, które są bezpieczne i dopuszczone do kontaktu z żywnością.  Tworzywa sztuczne, stosowane w opakowaniach konsumpcyjnych, podlegają rygorystycznym kontrolom, aby zapewnić bezpieczeństwo.

Polipropylen

Polipropylen jest bezpiecznym tworzywem sztucznym dla żywności. Stosowany jest między innymi w butelkach na receptę, narzędziach ogrodniczych czy produktach motoryzacyjnych, a w artykułach spożywczych używa się go głównie do pakowania jogurtów, serków, śmietanek czy gotowych dań do spożycia. Dzięki wysokiej temperaturze topnienia polipropylen można podgrzewać w mikrofalówce.

Rola opakowań jednorazowych w gastronomii

Restauracje, cateringi czy inne lokale gastronomiczne starają się zaimponować klientowi, tak aby do nich wrócił w przyszłości. Istotna jest tu jakość usług, lokalizacja, obsługa, atmosfera, oferta cenowa oraz sposób w jaki podawane są przyrządzone potrawy. Opakowanie musi być odpowiednio dobrane. Istotne jest, aby wytrzymało ciężar dania oraz zatrzymywało ciepło. Wówczas klient będzie na pewno zadowolony i nie będzie chciał odejść do konkurencyjnego lokalu. Warto zainwestować w jednorazowe opakowania, które będą wizytówką firmy cateringowej. Dodatkowo klient oczekuje świeżych i ciepłych posiłków. Zamawiający danie na wynos oczekuje dostać soczyste i aromatyczne danie. Opakowania muszą być również trwałe i wytrzymałe. Z tych właśnie powodów duża popularność wśród firm cateringowych zyskały opakowania z polipropylenu.

Zalety opakowań z polipropylenu

Nie każde tworzywo sztuczne nadaje się do stosowania w gastronomii. Tworzywo to musi mieć charakter neutralny. Opakowania z polipropylenu cechują się posiadaniem właściwych certyfikatów, które poświadczają ich bezpieczeństwo.

Opakowania z polipropylenu w niewielkim stopniu przepuszczają parę, dlatego potrafią zachować temperaturę potraw. Dostarczane danie jest ciepłe, świeże i co za tym idzie, zachowuje walory smakowe. Dodatkowo dzięki wysokiej temperaturze topnienia polipropylen można podgrzewać w mikrofalówce.

Polipropylen jest tworzywem niezwykle trwałym. Oznacza to, że opakowania zawierające żywność, nie rozpadną się w transporcie do klienta. Dodatkowo PP jest tworzywem lekkim, dlatego opakowania z jedzeniem łatwo się przenosi.

Z punktu ekologicznego głównym argumentem przemawiającym za wykorzystaniem opakowań z polipropylenu są jego cechy proekologiczne. PP jest termoplastyczny, dlatego można go wielokrotnie wykorzystać. Produkty te poddawane są recyklingowi.

Opakowania z polipropylenu są najchętniej stosowane w branży gastronomicznej. Idealnie sprawdzają się przy realizacji usług cateringowych, dietach pudełkowych czy serwowaniu dań na wynos. Opakowania z polipropylenu posiadają certyfikaty bezpieczeństwa, a przy tym zachowują aromatyczność i ciepło potraw. Cechują się lekkością i wytrwałością, co na pewno zadowoli klienta. Dodatkowo opakowania z polipropylenu są bezpieczne i przyjazne dla środowiska i można jest poddać recyklingowi.

You May Also Like

druk sublimacyjny

Na co zwrócić uwagę przed zakupem drukarki do druku przemysłowego?

rodki do mycia i dezynfekcji

Jak dbać o czystość w gospodarstwie?

mycie okien na wysokosci

Jaki sprzęt warto wybrać podczas czyszczenia okien na wysokości?

firma sprzatajaca na mokotowie

Kompleksowe sprzątanie biur – dlaczego warto?