chemia czyszczaca do restauracji

Jak przygotować restaurację do ponownego otwarcia po lockdownie?

Wirus SARS-CoV-2 wywrócił świat do góry nogami. Wiele branż bardzo ucierpiało, w szczególności sektor gastronomiczny. Restauracje i mniejsze lokale gastronomiczne mogły jedynie wydawać posiłki na wynos, bez możliwości przyjęcia klientów w lokalu. Na szczęście kolejne obostrzenia są sukcesywnie znoszone i restauracje znów mogą zaprosić gości w swoje progi. Jak się do tego odpowiednio przygotować?

Działania podejmowane przez restauratorów

Wiele lokali gastronomicznych ma ogromne kłopoty finansowe i chcą jak najszybciej odrobić straty. Właściciele stawiają na promocje, zmieniają wystrój pomieszczeń, odświeżają menu – wszystko, co może sprawić, że klienci z chęcią do nich powrócą. Jednakże w rzeczywistości najważniejszą kwestią jest przygotowanie restauracji pod względem sanitarnym. W dobie koronawirusa musimy szczególnie dbać o higienę i dezynfekcję powierzchni. Jeśli chcesz, aby klienci czuli się bezpiecznie w Twoim lokalu, wybieraj wyłącznie skuteczną chemię profesjonalną.

Utrzymanie czystości i dezynfekcja w restauracji – jakie środki stosować?

Do dokładnego oczyszczenia lokalu nie wystarczą najprostsze środki, restauracje to miejsca szczególnie narażone na zanieczyszczenia. Tłuste potrawy, słodkie napoje, ciągle pracująca kuchnia, rzesza klientów – wszystko to wiąże się z licznymi zabrudzeniami. Wszelkie produkty używane do utrzymania czystości muszą uwzględniać specyfikę miejsca – powinny być dostosowane do czyszczenia powierzchni mających kontakt z żywnością. Wśród produktów dostępnych na rynku warto zwrócić szczególną uwagę na:

  • Food Service Disinfectant – preparat myjąco-dezynfekujący, który można bezpiecznie stosować na blatach i innych powierzchniach, które mają kontakt z artykułami spożywczymi. Użycie środka nie wymaga spłukiwania. Działanie produktu ma charakter biobójczy (niszczy bakterie, wirusy i grzyby).
  • Quato 78 Plus – preparat ma szersze spektrum działania niż wspomniany wyżej Food Service Disinfectant. To skuteczna broń w walce z wirusem Sars-Cov-2, dlatego będzie doskonałym wyborem do dezynfekcji stolików, klamek czy blatów. Preparat eliminuje przykre zapachy, co ma kluczowe znaczenie przy wyborze preparatu myjącego do restauracji.

Oba preparaty będą doskonale się uzupełniać. Pierwszy będzie doskonałym wyborem jeśli chodzi o utrzymanie czystości na zapleczu (nie wymaga spłukiwania), drugi natomiast sprawdzi się na sali restauracyjnej. Oba preparaty dostępne są w wersji gotowej do użycia lub jako koncentraty.

You May Also Like

motorówka

Jakie zalety ma posiadanie łódki motorowej?

sala weselna pod Warszawą 2

Jak wybrać salę weselną?

kosz prezentowy

Kosz upominkowy na urodziny – dlaczego to dobry wybór?

rejsy firmowe

Rejsy firmowe – dlaczego warto je zorganizować?