Czekolada ekologiczna

Czekolada ekologiczna – jak wpływa na zdrowie?

Dla wielu osób słodycze stanowią niesamowitą przyjemność, która wpływa na poprawę ich nastroju. Do najpopularniejszych słodkości należy czekolada w różnych wydaniach. Jednak jej tradycyjne odmiany nie są zdrowie, a ponadto zawierają w swoim składzie produkty pochodzenia zwierzęcego, wykluczone w diecie wegańskiej. Z tego względu ich zdrowszą alternatywą jest czekolada wegańska.

Wegańska czekolada a tradycyjna

Tradycyjna czekolada powstaje z 3 głównych produktów: tłuszczu, miazgi kakaowej i mleka. Do niektórych czekolad dodawane jest także nadzienie śmietankowe. Natomiast w diecie wegańskiej nie mogą znajdować się produkty pochodzenia zwierzęcego, tj. mleko oraz tłuszcze mleczne. Dlatego weganie nie mogli do tej pory zasmakować czekoladowej słodyczy. Natomiast ostatnimi czasy na rynku pojawiła się wegańska czekolada, która nie posiada w składzie „zakazanych produktów”, dzięki czemu nawet osoby na co dzień stroniące od mięsa i produktów odzwierzęcych mogą zasmakować tej słodyczy. Wegańskie czekolady zawierają różne nadzienia. Na rynku można znaleźć również produkty z bakaliami, owocami czy orzechami. Podobnie jak czekolady tradycyjne dostępne są w wersji gorzkiej i słodkiej. Dużą zaletą wegańskiej czekolady jest fakt, że zawiera składniki pochodzenia roślinnego, które są uważane za zdrowsze od tych zwierzęcych (np. tłuszcze roślinne). Tego typu słodycze są doskonałym rozwiązaniem nie tylko dla wegan, lecz także dla osób stosujących dietę bezglutenową, bezmleczną oraz bez laktozy. Warto dodać, że czekolada ekologiczna jest wyrabiana wyłącznie z produktów, które pochodzą z ekologicznych upraw.

Czekolada ekologiczna i jej wpływ na zdrowie

Czekolada ekologiczna doskonale wpływa na zdrowie i dobre samopoczucie, ponieważ zawiera w swoim składzie wiele cennych związków i witamin – A, B1, B2, B3, E i PP. Jedzenie czekolady podnosi poziom endorfin, co poprawia samopoczucie i zapobiega stanom depresyjnym. Ważnym pierwiastkiem zawartym w składzie czekolady jest magnez, który wspomaga wchłanianie wapnia odpowiedzialnego za gęstość kości. Magnez jest również niezbędnym pierwiastkiem do prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, nerwowego oraz krążenia. Odpowiada za prawidłowy skurcz i rozkurcz mięśni (w tym mięśnia sercowego). Na uwagę zasługuje również cynk, który wpływa na zdrowie włosów, paznokci i skóry. Natomiast żelazo zapobiega anemii oraz wzmacnia odporność organizmu na infekcje. W składzie tego typu produktów znajdują się również zdrowe tłuszcze (np. pochodzące z orzechów). Zjedzenie kilku kostek ekologicznej czekolady może zapobiegać powstawaniu wielu schorzeń dotyczących stanu cery oraz funkcjonowania układu mięśniowego i krążenia.

Ekologiczny krem czekoladowy – z czego jest wytwarzany?

Ekologiczny krem czekoladowy wyrabiany jest wyłącznie z roślin rosnących na ekologicznych uprawach. Główną rośliną wykorzystywaną do produkcji czekolady wegańskiej jest kakaowiec, który posiada cenne dla zdrowia właściwości. Ponadto w kremie znajdują się składniki, takie jak ziarna wanilii, orzechy czy nasiona. Biały, tradycyjny cukier zawarty w tradycyjnych słodyczach jest szkodliwy dla zdrowia oraz sprzyja nadwadze. Z tego względu ekologiczna czekolada zamiast białego cukru, posiada w swoim składzie naturalne słodziki (np. stevię, cukier z palmy kokosowej lub ksylitol). Składniki te posiadają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie wywołują dużych wahań poziomu cukru w organizmie.

Czekolada wegańska doskonale zastępuje tradycyjną, która w dużych ilościach sprzyja nadwadze oraz wywołuje znaczne wahania cukru w organizmie. Ponadto hamuje przyswajanie niektórych składników odżywczych z pożywienia. Natomiast ekologiczne czekolady dostarczają do organizmu wielu cennych witamin i związków, dzięki czemu znakomicie wpływają na zdrowie.

źródło: octochocolate.pl – surowa czekolada

You May Also Like

ywienie tuczników

Na co zwrócić uwagę przy żywieniu tuczników?